Τοιχογραφίες / Ζωγραφική σε παιδικά δωμάτια,μαγαζιά,σαλόνια,τζάκια,ιατρεία κλπ.

Ακρυλική ζωγραφική


Ακρυλική ζωγραφικήΗ ζωγραφική που γίνεται με τη χρησιμοποίηση ακρυλικών ρητινών ως στερεωτικού υλικού. Τα ακρυλικά στεγνώνουν γρήγορα, χρησιμεύουν ως στερεωτικό για κάθε είδος χρώματος και μπορούν να δώσουν τόσο τη διάφανη λάμψη του υδροχρώματος όσο και την πυκνότητα της λαδομπογιάς. Θεωρούνται ότι είναι πιο ανθεκτικά στη θερμότητα και σε άλλους καταστρεπτικούς παράγοντες απ’όσο η λαδομπογιά. Λόγω ακριβώς των ιδιοτήτων αυτών, τα ακρυλικά χρώματα προτιμήθηκαν από τους καλλιτέχνες από την εποχή που προωθήθηκαν στο εμπόριο (γύρω στα 1960).


Ένας πρόσθετος παράγοντας καθιέρωσης του ακρυλικού ως μέσο είναι η προσαρμοστικότητά του. Όταν αποδυναμωθεί, το ακρυλικό χρώμα μας δίνει μία λεπτή και υδαρή υφή, όπως αυτή της  υδατογραφίας. Το Ακρυλικό χρώμα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε ένα παχύ στρώμα, όπου το αποτέλεσμα αυτού, μοιάζει στην εμφάνισή του αυτά του ελαιοχρώματος. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα εκφραστικών τεχνικών που αιχμαλωτίζουν τόσο τους καλλιτέχνες όσο και τους θεατές του έργου τέχνης. Τα Ακρυλικά επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να συνθέσουν έντονα χρώματα και να δημιουργήσουν εικόνες που εμφανίζονται συμπαγείς και πλήρεις.

Τα Ακρυλικά μπορούν να εφαρμοστούν στο υπόστρωμα (δηλ., σε καμβά, χαρτί, κλπ) και με έναν αριθμό από διαφορετικούς τρόπους (μέσω ενός πινέλου, ενός μαχαιριού, μιας σπάτουλας).
Επιπλέον, υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέσα (mediums) ακρυλικών, όπως τζελ και πάστες όπου δίνουν στους καλλιτέχνες την δυνατότητα αναμιγνύοντάς τα, με χρώματα να αλλάζουν  την υφή, την λάμψη, την πυκνότητα όπως και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά του ακρυλικού χρώματος.

Τα Artist Acrylics έχουν σχεδιαστεί για τον επαγγελματία καλλιτέχνη. Εξαιρετικοί χρωματισμοί με έμφαση στην ενιαία χρωματική χρωστική ουσία για καθαρότερα αποτελέσματα ανάμιξης, τείνουν να έχουν ιξώδες παρόμοιο με αυτό που συναντάμαι στις λαδομπογιές και μπορεί έτσι να κρατήσει μια πινελιά για εφαρμογές impasto. Τα ακρυλικά μπορούν να εφαρμοστούν σε καμβά, χαρτί, πάνελ, ξύλο, και μια σειρά από άλλες προετοιμασμένες επιφάνειες.

Τα Heavy Body Acrylics είναι η καλύτερη επιλογή για impasto ή και για ακόμη βαρύτερες εφαρμογές βαφής. Τα Heavy Body περιέχουν ακρυλικό  με μία κολλώδης υφή και πάχος στη βαφή. Θα κρατηθεί με άνεση στο πινέλο ή στην σπάτουλα.

Τα Fluid Acrylics (Ρευστά Ακρυλικά), ή ροής, έχουν χαμηλότερο ιξώδες, αλλά γενικά έχουν την ίδια βαριά βαφή των Heavy Body Acrylics. Αυτά τα χρώματα είναι ιδεατά για τεχνικές ακουαρέλας, εφαρμογές αερογράφου, ή όταν είναι επιθυμητή η ομαλή κάλυψη. Αναμίξτε τα ρευστά ακρυλικά με οποιοδήποτε από τα μέσα (mediums)  για να πυκνώσουν σε μία εργασία impasto ή λεπτής στρώσης για εφαρμογές στιλπνότητας.

Τα Iridescent, Pearl, και Interference χρώματα συνδυάζουν συμβατικές χρωστικές με σκόνη μαρμαρυγίας (πυριτικό αργίλιο) ή με σκόνη χαλκού για την επίτευξη πολύπλοκων εφέ. Τα χρώματα έχουν λαμπερίζοντα ή ανακλαστικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με την τραχύτητα ή λεπτότητα της σκόνης.Τα Ιριδίζοντα χρώματα που χρησιμοποιούνται τόσο στις καλές τέχνες όσο και στη βιοτεχνία.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ καλλιτεχνικών ακρυλικών  και ακρυλικών εξωτερικής χρήσης;
Τα καλλιτεχνικά Ακρυλικά κολλάνε καλά σε κανβά, και έχουν ένα ευέλικτο συνδετικό. Αυτά δεν είναι κατάλληλα, για όλες τις επιφάνειες, και δεν επιβιώνουν όταν εκτίθενται σε εξωτερικά στοιχεία. Τα καλλιτεχνικά Ακρυλικά χρησιμοποιούν συνδετική ρητίνη που σχετίζεται με το χρώμα του υφάσματος, αλλά χωρίς να δίνει έμφαση στον παράγοντα διαβροχής.

Τα Ακρυλικά εξωτερικής ποιότητας επικεντρώνονται στην καλή ανθεκτικότητα στο φως και διαθέτουν το ανάλογο συνδετικό, πιο ανθεκτικής ποιότητας. Δεν παρουσιάζουν ζημιές από υγρασία ή πάσης φύσεως καιρικές συνθήκες.

Ποιες επιφάνειες είναι κατάλληλες για να ζωγραφίσει κάποιος με ακρυλικά χρώματα;
Επειδή το ακρυλικό χρώμα είναι πολύ συγκολλητικό και ευέλικτο από τη φύση του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών. Συνιστάται να χρησιμοποιηθεί για προετοιμασία της επιφάνειας ένα ακρυλικό γαλάκτωμα "γύψου" ("gesso" ) πριν αρχίσετε την χρήση χρώματος . Κατάλληλες επιφάνειες χρήσης είναι ο κανβάς, το χοντρό χαρτί, το χαρτόνι.

Τι είδους πινέλα λειτουργούν καλύτερα όταν χρησιμοποιούμε ακρυλικά χρώματα;
Τόσο η φυσική όσο και η συνθετική τρίχα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ακρυλικά, ανάλογα βέβαια με την προτίμηση του καλλιτέχνη. Αλλά, ακρυλικά, που έχουν αλκαλικό χαρακτήρα, μπορεί να παρουσιάσουν δυσκολίες για πινέλα με φυσική τρίχα. Τα πινέλα πρέπει να διατηρούνται καθαρά. Αν το ακρυλικό χρώμα στεγνώσει σε ένα πινέλο είναι πολύ δύσκολο να βγεί χωρίς τη χρήση ισχυρών διαλυτών που μπορεί όμως να βλάψουν  το πινέλο. Καθαρίζετε τα πινέλα με ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι όταν τελειώσετε τη ζωγραφική.

Προτείνουμε χρώματα όπως : Burnt Umber, Ultramarine Blue, Titanium White, Alizirean Crimson ή Cadmium Red, Cadmium Yellow (ή κάποια προσέγγιση χρώματος Καδμίου –Cadmium- είναι ακριβότερα αλλά με πολύ όμορφες αποχρώσεις), και Lamp Black.
Εάν θέλετε πρόσθετες αποχρώσεις στην χρωματική σας παλέτα υπάρχουν χρώματα που θα μπορούσατε να επιλέξετε και να σας προσφέρουν υπέροχες μίξεις: όπως τα Naples Yellow, Payne’s Gray, Burnt Sienna, και Pthalo Blue. Με μία προσθήκη και κάποιων από τα πράσινα η παλέτα σας είναι έτοιμη για δημιουργίες ακρυλικών.

Tip: Ψάξτε για χρώματα που φέρουν την ένδειξη ‘hue’  «απόχρωση» ή «απομίμηση», για παράδειγμα, ‘cadmium yellow hue’ «το κάδμιο κίτρινο χρώμα». Αυτά είναι κατασκευασμένα από φθηνότερες, σύγχρονα επεξεργασμένα, χρωστικές ουσίες και όχι τα πιο ακριβά πρότυπα παραδοσιακά χρώματα.

Tip: Σημαντικοί παράγοντες στην επιλογή ενός ακρυλικού χρώματος είναι οι εξής : περιεκτικότητα σε χρωστική, φωτοσταθερότητα, υφή, μέγιστη φωτεινότητα  χρώματος, βάθος χρώματος , αντοχή σε UV ακτινοβολία και καιρικά φαινόμενα

http://www.iralu.gr/zwgrafiki/ακρυλικά.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου